Questions And Answers

Op welke locatie wordt de opleiding gegeven?


Bij voldoende inschrijvingen wordt de opleiding zowel in Oss als in Veghel gegeven.
Welke functies kan ik na deze opleiding gaan invullen?


Het mooie is dat je onderstaande beroepen zowel bij bouw, installatie- en elektrotechniek als bij hout- en meubelbedrijven zou kunnen gaan doen, afhankelijk van de richting die jij geeft aan je studie. De uitleg die we geven is toekomstgericht en misschien nog niet zoals het nu overal is, maar wel hoe ver het is als jij over een aantal jaar je diploma haalt.

  • Technisch tekenaar
  • Bim-modelleur. De persoon die een 3D-model vult/opbouwt en er veel informatie aan vast hangt waardoor er beter, mooier en sneller gebouwd kan worden.
  • Werkvoorbereider. Gebruikt het werk van de bim-modelleur om de bouw te plannen, materialen te bestellen en er voor te zorgen dat de kraan op tijd is en nog veel meer.
  • Calculator. Rekent uit wat alles gaat kosten en of dat overeen komt met wat gedacht werd dat het zou gaan kosten.
  • Assistent ontwerper. (Als je doorstudeert richting bijvoorbeeld architectuur:) Je krijgt ontwerpschetsen op papier van de architect en wordt gevraagd die verder uit te werken tot een mooi 3d ontwerp om de klant te laten zien hoe zijn gebouw er uit komt te zien.
  • Gebouwscanner/ modelleur. Van steeds meer bestaande gebouwen wordt een 3D-model gemaakt. Je maakt dan een 3D-scan van een gebouw, waarvan je een 3D –model maakt zodat je collega BIM-modelleur er een gebouwmodel van kan maken. Waarmee je bijvoorbeeld kan lezen wanneer de dakgoot vervangen moet worden en wat dat dan zo ongeveer kost.
  • Uitvoerder. Je collega’s hebben een 3d model gemaakt en de planning voor de bouw opgesteld. Jij bent handig en kan mensen aansturen en bewaakt daarom het echte bouwen op de bouwplaats. Dat doe je vanuit het digitale model van je collega’s. Je hebt nauwelijks meer papieren in je bouwkeet. Je mensen buiten werken met een weatherproof tablet net als jij en als je het hoofdkantoor wilt laten zien hoe ver je bent laat je je drone opstijgen.
Heb ik een vaste begeleider?


Ja, ieder jaar ben je gekoppeld aan een vaste coach.
Krijg ik een stagevergoeding als ik op stage ga?


Ja, je krijgt een kleine stagevergoeding. Het stagebedrijf draagt ook bij aan het 'Studiefonds Gebouwde Omgeving' (*)waaruit we onder andere een deel van je kosten voor leermiddelen en laptop betalen. (*) Het Studiefonds Gebouwde Omgeving is bijeengebracht door de bedrijven die aan de Smart Building studenten een traineeship bieden
Wie zijn mijn lesgevers?


Het docententeam is een mix van docenten die al les geven bij elektro, bouw, installatie en hout en meubel, aangevuld met docenten uit het bedrijfsleven voor specifieke expertise.
Bij welke bedrijven kan ik stage lopen?


Zowel bij bouw, installatie- en elektrotechniek als bij hout- en meubelbedrijven. Belangrijk is dat de bedrijven erkend zijn voor je opleiding. Je kan dat zien op stagemarkt.nl. Heeft een bedrijf (nog) geen erkenning, dan bemiddelt school voor je als we ervan overtuigd zijn dat het wel een goed bedrijf zou kunnen zijn.
Wat heb je nodig voor de opleiding?


Je hebt de benodigde boeken uit de boekenlijst en de licenties nodig om op online leeromgevingen te kunnen studeren. De kosten hiervoor (ca. € 500 is € 125 per jaar) krijg je vanuit het Scholingsfonds voor maximaal € 250 terugbetaald (na overlegging van de factuur).
Je hebt een krachtige laptop nodig die voldoet aan de specificaties die wij je opgeven. Hiervoor krijg je uit het Scholingsfonds een maximale vergoeding van € 600,00 (na overlegging van de factuur).
Wat kost de opleiding?


In het begin niets, als 16-jarige betaal je nog geen schoolgeld. Vanaf 18 jaar is het schoolgeld € 1202,- in schooljaar 2020-2021.
Daarnaast betaal je de aanschaf van boeken en licenties circa € 500. En de aanschaf van een krachtige laptop ca. € 1200.
De kosten voor boeken en licenties (leermiddelen) wordt door het 'Studiefonds Gebouwde Omgeving'(*) vergoed tot een maximum van € 500,-.
De aanschaf voor een laptop wordt door het 'Studiefonds Gebouwde Omgeving'(*) vergoed tot een maximum van € 1200,-. De laptop dient dan wel aan de gevraagde specificaties te voldoen.
Om voor de max. vergoeding van het studiefonds (€ 1700,-) in aanmerking te komen moet je het te verstrekken declatieformulier invullen en de kopie-facturen van de aanschaffingen toevoegen.
De excursies in de eerste drie jaar van je opleiding worden volledig door het Studiefonds betaald.
(*) Het Studiefonds Gebouwde Omgeving is bijeengebracht door de bedrijven die aan de Smart Building studenten een traineeship bieden
Worden er ook buitenland uitstapjes georganiseerd?


We proberen tijdens de studie een smartbuildingreis naar een stad naar keuze van de studenten te organiseren. Hier willen we onder andere interessante gebouwen gaan bezoeken.

  • Throwsticks Instagram
  • Throwsticks YouTube Channel
  • Throwsticks Facebook